HOME ABOUT ME TUTORIAL & TIPS TRAVELOG NOVELIST

Friday, 27 January 2017

Ikut Cara Kita : Bermotivasikan Diri Sendiri Dengan....

Assalamualaikum wbt


Gong Xi Fa Cai atau Selamat Tahun Baru Cina kepada semua bangsa cina yang menyambutnya ☺.


Ikut Cara Kita juga inshaallah ia sebuah segmen baru dalam DUNIA IEKA FARHANA, dan segmen ini bolehlah korang cari di bahagian Tutorial & Tips (akan datang). Bukan Ieka suruh korang lepasni ikut cara Ieka pulak yaa hahaha, ikut yang mana baik dan yang buruk tu jadi sebagai pengajaran (ecehh ayat karangan spm dolu-dolu),

Cehh tengok tajuk harini nampak sangat takda modal, alaaa tapi Ieka suka share ilmu dengan korang walaupun ilmu yang Ieka dapat tu kecik macam semut tapi bila dia dikongsi pasti ia menjadi sebesar gajah ehehe.

Sebelum meneruskan perbualan kita , Ieka nak bagi benda special dekat korang..




Okay confirm tersenyum lebar sampai ke pipi hehehe :p


Baiklah mari kita mulakan...

Ada orang bermotivasikan diri sendiri dengan menulis nota-nota (cth: quotes) di diari, ada orang juga suka sketch doodle yang berunsurkan kata-kata mutiara yang indah, manakala pula ada yang suka menyimpan secebisan ayat dan terus simpan di dalam telefon masing-masing.

Ieka suka ketiga-tiga benda di atas sometimes menulis nota-nota itu cara kita meluahkan perasan yang terpendam di hati (cewahh gituh haa), adakalanya Ieka suka sketch doodle untuk menarik minat kita membaca dan kalau tengah layan facebook ke instagram atau twitter mesti terjumpa kata-kata hikmah terus save dalam phone.

Tapi bagi kepuasan Ieka, Ieka akan google saja kata-kata hikmah ni lepastu terus save, dah save tu terus set as wallpaper phone.

Sometimes tak semestinya kena pergi pakar kaunseling, pakar motivasi untuk memotivasikan diri sendiri. Cukuplah sekadar satu ayat yang mampu memotivasikan kita :)


Kalau cara korang macam pulak? ke ada yang macam Ieka, kalau ada lain dari yang lain share lah yaa :)





1 comment:

Naseha Aika said...

kalau Nas suke buat quotes sendiri sebab mcm lebih memberi impak sbb kite sendiri tahu apa yg kita rasa. Tulislah dekat sticky note and tampal kat tempat yg selalu kita nmpk. Kadang-kadang cakap2 dgn diri sendiri. HAHAHA.