Wordless Wednesday #15 - Tukar Design



Assalamualaikum


Dalam seminggu ni Ieka nak mintak maaf sebab tak blogwalking .. Blog tengah under construction dan orangnya pun sama ambil cuti jugak :p btw Ieka dah blogwalking yang memana tinggalkan jejak di komen dan juga shout box. But the way korang jangan klik button keluar lagi sebab korang masih lagi di dalam blog Ieka Farhana ... Sebelum ni Ieka guna perkhidmatan NNA tetapi memandangkan Ecah busy dan Ieka pun faham dia masih lagi pelepasan SPM so Ieka tak paksa dia maknanya Ieka pun cari perkhidmatan yang lain salah satunya Sheda Ucu.. Tema kali ini Ieka nak lari tema warna Pink tapi still tak boleh jugak maka aku pilih pun tema girlish macam tu fuhh dengan tagline "dimulakan dengan huruf dan diakhiri dengan sebuah cerita" geligeli haha XD




mungkin lepas ni nak kekalkan dua tahun dengan template ni takpun Ieka start design sendiri **jangan pandang sebelah mata tauu** ahaha oklahh bagi yang tercari cari untuk tukar design blog tu korang boleh cari Sheda Ucu untuk buat tempahan .. btw korang kena tunggu turn tau kalau nak design sebab bila korang buat perkhidmatan dengan Sheda Ucu memang ramai customernya .. So korang kena banyak bersabar ok .. Ieka jangan cakap banyak duit tak bayar lagi XD ..

p/s : korang rasa ok ? kalau ok jangan tengok jee komen lah kalau berkenan nak tukar design cari jee Sheda Ucu



Wordless Wednesday #14 - Salahkan Penimbang



Assalamualaikum


Jeng jeng jeng bila cuti dua bulan memacam akan ada perubahan 



terutama di bahagian badan err !! ciss penipu ok jangan percaya ..
tak mungkin mana mungkin haha ..

p/s : gemuk kan comel ? nyoyoyoyo ... 







Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1


http://www.bubblynotes.com/2014/05/segmen-bloglist-bubblynotescom-48-jam-1.html


Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1 bermula dari 20/5/2014 SEHINGGA 22/5/2014, jam 9.45 a.m... Semua blogger tak kira yang baru atau lama, femes atau tidak, retis atau tidak dijemput untuk memeriahkan segmen ini... Tujuan? Pertama, haruslah nak pilih 10 orang blogger yang bertuah untuk masuk bloglist Bubblynotes.Com dan nak rapatkan lagi silaturahim sesama kita, follow memfollow untuk semua blogger2 yang menyertai segmen ini. Pemenang segmen akan dipilih oleh pakcik Random.Org...

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. FOLLOW blog Bubblynotes.Com 
2. Buat entri bertajuk: Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

Kemudian pastekan coding seperti tutorial di bawah ini...

 
4. Tinggalkan URL entry uolss ke dalam ruangan komen di bawah. 

Simple dan mudah kannn??? Segmen copy+paste paling awesome kot bagi iolss... 

PEMILIHAN PEMENANG:
1. 10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org) 
2. Pemenang akan diumumkan pada 23/5/2014.


Segmen Blogging + Menang Hadiah!


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Salam 1 Malaysia. Segmen terbaru kini dilancarkan! Tujuan segmen ini diadakan untuk beramah mesra sesama blogger. Yang tak kenal, kini boleh berkenal-kenalan. Menambah rakan maya. Yang bestnya segmen ini menyediakan hadiah menarik buat pemenang bertuah!

HADIAH:
USB Flash Drive/Pendrive 8GB
Jewellery Fashion 1 set
Novel
T-Shirt
Fridge magnet
Keychain

Segmen Blogging + Menang Hadiah! anjuran dan tajaan Yumida

TAMAT: 29 MEI 2014 – Jam 11.59 malam


Bowling Dalam Sejarah



Assalamualaikum 




Heh disebabkan Ieka takde cerita nak update so Ieka terpaksa bongkar file gambar dalam handphone.. See? tak ada kerja tapi apa salah buat blog tercinta ni ahaks..

Okay back to our topic "Bowling Dalam Sejarah".. Ieka pernah cakap dekat entry ini Ieka memang suka sukan lasak tapi bila berkaitan bola Ieka akan pilih 'handball' sebab dia gunakan kekasaran haha sebab tu Ieka kasar ok eh?

Bowling ? Ieka tatau kalau Ieka dengar//baca//nampak jee perkataan bowling Ieka surrender dulu sebab apa pun tatau laa tapi memang sedih tau dapat kwn macam Ieka ni sebab apa eh ?

" Ieka jom main bowling?"
"Habis kalau tak nak main bowling nak buat apa?"

Selalunya Ieka akan cakap jom "climbing wall" takpun "paintball" takpun "futsal" takpun "badminton" itu jee setiap kali bila ada kwn Ieka ajak dan nak dijadikan cerita .. Jumaat [160514] lepas tempat kerja ayah ada buat pertandingan bowling di Danga City Mall pukul 8 pm bila masuk jee tahu tak dalam mind Ieka cakap "boringggg~" kalau orang lain tengok mesti terjerit happy kan ? pertandingan bowling start dalam pukul 9 pm nampaknya dorang main dua game Ieka pun boring to the max


jap belanja selpie satu hihihik :* // ayat insta-garam 

Dah belanja selfie Ieka pun macam biasa ambil gambar nak masuk dalam insta sebagai bukti puihh haha XD



lepas dah edit gamba combine semua sekali .. persatuan ibu ibu mengadakan pertandingan bowling yang cukup meriah laa Ieka cuma mampu duduk tengok strike ke tak .. hmm tengah duduk ibu Ieka suruh main sekali pehhh untuk kali pertama Ieka pegang bowling first impression "asal bola dia taknak berat lagi.." "alaaa baling jee laa macam bola baling" haha sesuka Ieka jee kan? tapi ayah Ieka yang baik hati mengajar Ieka macam mana nak main dengan details tau pehh ayah macam cough pulak ..



memana pergi mesti ada paparazi tak berbayar kan hishhh mengacau tauu



haaa itu bola dah keluar standby untuk strike .. 

percubaan pertama 

1-1
** teruk masuk longkang **

percubaan kedua

1-7
** wah dah boleh **

dan percubaan terakhir

1-1
** sebab time keyakinan dalam diri hilang haha**


p/s : Ini first and last main lepas tu taknak tahu apa itu bowling .. ehekkk korang sama macam Ieka tak ???





Liebster Award From Danee



Assalamualaikum


btw thanks sebab sudi tag .. Ieka akan jawab soalan awak ok


Soalan Danee

1- Have you played any sport? What kind of sport and why.

- Extreme Sport such like hiking .. Climbing can be enjoyed with the creation of god ..

2- Screenshot of your phone wallpaper.


** Naega Wolf awooooooo **

3- What is color describe you the best? why?

- Red is the first colour of spring , its real colour of rebirth of beginning ..

4- Where do you prefer to travel?

- Korea , Japan , Taiwan and Bangkok ..

5- If you go to a movie, do you sit at the back, middle or front?

- I'll be in middle seat because it's more better than in front and back seat ..


6- Do you prefer twitter or facebook?

- Twitter -
you can update status many times as you want laa ..

7- What does rich mean to you?

- SMILE , FOOD , HELPFULNESS and MONEY .. but your's money can't buy my happiness ..

8- Do you prefer theory or practical?

- Practical more fun than theory ..

9- Name 3 boyband/boy group/singer that you like.

- EXO [SM] 2PM [JYP] and Big Bang [YG] ..

10- What that annoy you the most?

- Bila lepak memasing main telefon , ini lepak ke apa eh ?

11- What is your ideal boy/girl type?

- Of course my dad laa ...










Liebster Award by Siti Aisyah [Muslimah Purple]



Assalamualaikum





terima kasih ?! sekarang baru ada masa lapang setelah dua hari curi tulang nak meng-update blog ..
kau apa tahu sekarang tengah kais tengahari makan tengahari kais petang makan petang .. pagi dengan malam tiada maknanya hahaha XD ..







Soalan Siti Aisyah


1. Kalau anda boleh terbang, adakah anda akan buat kerja tanpa gaji macam Superman?

- Nak tolong orang biar ikhlas tau .. Takde gaji takpe asalkan semua orang berpuas hati .. **ayat retis mana kau curi Ieka**

2. Bila kali terakhir jumpa Dentist?

- Rasanya dah lama tak jumpa last 12 tahun lepas .. 

3. Antara TIKUS dan KATAK, mana satu anda paling tak suka?

- Dua-dua tak suka kalau WOLF okay kot **eh terpengaruh EXO banyak sangat ni**

4.  Adakah anda seorang KPOPPERs?

- Taktahu just suka usha gituh jee **berselindung disebalik selimut** hihi

5. Minat Running Man ( kOrean Reality Show) tak? hehehe..

- RM ? ohhh itu minat sangat tanpa mereka maybe Ieka tak kenal artis korea and sekarang cerita da Ieka boleh hafal tau artis Korea **soalan ini ada kena mengena dengan soalan no 4 tadi**

6. Pernah tak anda travel overseas? Ke negara mana?

- Alalalala pernah sangat .. Medan [Indon] Beijing [China] tapi Singapore tiap minggu .. hihihi

7. Anda ada adik? kalau ada, pernah piat telinga adik korang tak?

- Adik itu apa ? haha btw ada .. piat ? dah selalu ok ini akak paling kejam pada abad ini ..

8. Apa mesej terakhir yang ada dalam inbox anda masa anda baca soalan saya ni?

- Hmm jawapan dia dekat atas sekali dalam gambar tu hee :D

9. Pernah tak anda kena rotan dengan cikgu?

- Dah dua tahun tinggalkan sekolah so lost memory seketika haha XD ..

10. Sekarang ni, anda tengah guna Mozilla atau Chrome atau lain-lain?

- Pengguna setia chrome ..

11.  Kenapa anda sanggup jawab semua soalan mengarut saya ni.....??!

- Thanks sebab tag kalau tak tag sekarang ni tatau nak update apa hihi ..



Ieka malas nak tag sebab tag ni macam pilih kasih sikit hihi gurau sahaja sebenarnya taktahu nak tag siapa btw kepada semua blogger Ieka tag  korang sampai mati hihi .. sesiapa yang baca entry ini korang wajib jawab soalan Ieka hihi anyway tiada paksaan pun kalau taknak jawab pun takpe .. so siapa yang jawab soalan Ieka tinggalkan link ok ? Ieka nak blogwalking ni bohsang di cuti sem yang panjang ni ..

Soalan Ieka untuk korang ..

  1. Dalam banyak bulan dalam kalendar, anda suka bulan apa? kenapa?
  2. Anda ada perangai pelik tak?
  3. Adakah anda seorang hyperactive? Kalau ada kita geng..!
  4. Macam mana nak bagitahu parents kalau anda punya result kurang memuaskan?
  5. Kalau takde handphone dalam dunia ini apa akan jadi?
  6. Macam mana anda boleh suka Kpop?
  7. Siapa artis Kpop pertama yang berjaya menawan hati anda?
  8. Kalau anda dapat tawaran dari pihak MBC untuk menyertai "We Got Married" adakah anda akan menerima?
  9. Adakah anda peminat RM sertakan episode mana yang paling best?
  10. Kalau anda jadi makeup artis Korea siapa anda yang nak makeup?
  11. Kalau anda bukan Kpoppers anda dikategorikan dalam pop mana?




Wordless Wedenesday #13



Assalamualaikum



dalam sedar tak sedar esok result final keluar 
**alaaaaaaaaaaaaaa**
berdebar macam nak ambil result SPM plak hihih
btw goodluck for polytechnic's



Wordless Wednesday #12



Assalamualaikum






terpengaruh dengan running man haritu . hahaha 

wishlist tahun ni nak snorkeling ... siapa nak join ? jom jom




Exo First Box & Xoxo Exo



Assalamualaikum





btw thanks for tagging ( Liebster Award ) inshaallah kalau takde halangan join 
kalau ada tak boleh buat pape ..


siapa peminat Exo **angkat tangan selagi mampu**
so kepada peminat tegar EXO Ieka nak share link comeback dorang 
selepas kemunculan EXO Showtime rasanya ramai nak tengok dorang lagi dalam
variety show kan ? haishh tidak lupa juga dorang tengah comeback song overdose [MV] ..

bagi sesiapa tak jumpa link EXO First Box dan XOXO EXO dekat bawah Ieka ada sediakan link

ini je Ieka jumpa kalau ada lagi Ieka akan update











200 vs 150



Assalamualaikum dan selamat pagi isnin ..


Jalan di pagi isnin memang agak sesak dengan pemandu jalan raya dengan satu tujuan pergi kerja **ecececehh ayat macam nak buat karang espiyeemmm** Tajuk di pagi isnin ni memang agak pelik sikit apa 200 apa 150 ? Haa nak tahu kena baca sampai habis lah ..



hari sabtu baru ni Ieka buat spek baru sebab ini dah masuk kali ketiga spek Ieka hilang.. spek hilang dalam bulan 1 dah lama kot tak pakai .. So check macam biasa rabun jauh 150 tapi silau tu makin menjadi dalam 200 gituh and then amoi tu tanya ingat lagi tak power Ieka berapa ? jengjeng macam mana nak ingat kalau pakai spek masa belaja lepas belaja bukak so Ieka tatau sangat laa then dia kata "takpelahh kita try dkt dalam" maksud dia try dkt bilik gelap suruh Ieka baca ABC balik kehkehkeh ..

then nak dijadikan cerita amoi tu peninglah sebab ukuran power mata Ieka memang aneh kejap ok kejap tak sampai satu tahap dia feddup tau .. so dia pun tanya kawan dia "you rasa okay tak kalau dia pakai 200? sebab dia kata 150 pening.." kawan dia pun tengok Ieka dia check balik guna kanta 150 tu tak memasal pening gila bila dia tukar 200 Ieka kata ok sebab selesa .. finally semalam jugak siap so lepasni tak boleh kejap bukak kejap pakai , kena pakai sentiasa ...

Note : 200 dengan 150 mana lagi kuat? tapi bagi Ieka 150 lagi pening kalau berbanding dengan 200 ..







Sem Break : Ayam Oregano ?



Assalamualaikum and Heyyooo

Bila Ieka takde kerja
ending dia macamni 




main masak-masak memang segronok tau !!
nak resepi ?? jangan benda mudah sahaja ..

letak oregano campak dalam frying pan SIAP !!!!!!!! untuk dimakan 


p/s: Ieka nak termuntah sebab oregano sangat !! haha orang cakap practices make perfect laa kan ? tapi tengok gambar atas tu nampak shedappp kan ? jangan mudah terpedaya haha.. Agaknya bila lah nak habis cuti sem ? bosan nyeeeeeee .....




Sem Break : Kerja Oh Kerja


Assalamualaikum and Heyyo **gua rasa macam trend baru plak tiap kali update**



Al-Fatihah kepada pemergian seniman negara kita iaitu Allahyarham Datuh Aziz Satar yang pergi meninggalkan kita pada pukul dua pagi tadi .. 



// dimana kan ku cari ganti serupa denganmu ? \\

Back to our topic .. **layan running man lupa nak taip apa**


**ok idea dah datang mencurah jangan dipersiakan ecehhhh**


Bila orang tanya "Ieka tak kerja ke cuti ni?" "Ieka jom kerja" anyway kalau tengok tahun lepas semasa tunggu result upu memang dari situ korang nampak Ieka memang duduk rumah selama setahun .. Bila ibu membebel suruh cari kerja, Ieka akan jawab "malas dekat rumah lagi banyak kerja" **nampak tak macam ada ciri suri rumah berjaya pada masa akan datang? werkkkk :p** bila classmate Ieka tanya "lepas diploma kerja nak?" Ieka jawab "malas" then dia jawab "dah tu kenapa kau study?" haa tu laa kenapa ? haha actually Ieka tak ready rasanya tunggu Degree laa jawabnya ..

Kekadang bila dorang kata kerja lah best sebab ada gaji boleh beli memacam .. Tu Ieka tahu tapi jiwa nak kerja payah sikit lah Ieka still fikir belajar jew sekarang maybe kerja nanti kot kita fikirkan macam mana .. Bila mood datang nak kerja ayah Ieka larang sebab dia kata still mampu nak bagi ,, ohhh kalau macam tuh taknak kerja sampai bebila boleh ?? hahaha ..

Dahtu ramai yang tanya "kau ni cuba serious nak kerja macam mana ?" ... Ieka nak kerja duduk depan komputer 24 jam tanpa berhenti dan mereka buat kata sepakat "jadi programmer duapulohempatjam menghadap komputer tanpa rasa jemu dan menghadap coding sampai mata jadi biru" muahahaha .. Feel nak kerja tak sampai lagi tunggu lah umur Ieka 21 tahun baru feel tu sampai kot .. Sekarang nak nikmati zaman remaja yang tinggal setahun jee lagi .. Tahun depan dah duapuloh **tak percaya** 


p/s : Best ke kerja? cubalah cerita pengalaman ... biar Ieka feel semangat nak kerja baru ada kan?



Eat Clean - Pembersihan Makanan



Assalamualaikum and Heyyyooo 




Inilah blogger yang bernama Ieka Farhana sekali dia update kemain rajin bila tak rajin buat pandang tepi jee dekat blog hahaha itu sudah menjadi kebiasaan .. Oh yeahh kalau tgok tajuk malam ni rasa macam semua tahu "eat clean" kalau yang taktahu ? hmm kesiann ,, Eat Clean tu ? Bacalah dekat sini kalau dah tahu teruskan membaca entry ni .. Yeapp bagi sesiapa yang nak ber-diet Ieka sarankan korang "eat clean" apa yang menarik pasal "eat clean" ni makanan dia berwarna-warni selera korang nak makan pun membuak-buak dan dari mana datangnya Ieka tahu pasal "eat clean" ? Ieka usha insta cik epal lah apalagi tengok dia update healthy food memang sedap terliur okay .. 

But the way bak kata cik epal "eat clean" ni lifestyles no wonderlah dia boleh turun berat badan kan? Ieka nak diet eh? Hahaha tak , saja buat entry ni sekadar tertarik dengan cara permakanan mereka ... kekadang macam rainbow memacam warna ada .. tapi "eat clean" ni berkonsepkan grill-panggang-kukus kalau tak kena tekak confirm terus taknak makan ni first and last katanyaa .. lagi satu "eat clean" ni bukan diet jew tapi jaga kesihatan jugaklah bagus ok .. jom cuci mata dengan "eat clean food"






curi encik google

Korang lapar eh ? Ieka pun lapar hahaha XD
Jom makan hamburger :p

p/s : Jom kurus sesama? angan-angan taik ayam dia ni .. HAHA tunggu kahwin time tu lah nak badan size S ... Ecehh lambat lagi nak kahwin :p








Sem Break : Ke Korea Ke Kita?



Assalamualaikum and Heyyoooo 



Amboihh kemain tuan blog ni asyik timbul tenggelam jew kan? Anyway Ieka baru balik Korea sebab tu dah lama tak update kehkehkeh .. Yew betul 29/4/2014 sampai 4/5/2014 ((semalam)) penat badan still tak hilang ok ahaks.. Tolak dari  KLIA malam macam biasa makan masa dalam enam jam sama macam Beijing tahun lepas,, alhamdulillah pesawat semua takde masalah sampai dengan aman dan selamat lagi..


// finally sampai di Incheon International Airport \\

semangatnya korang baca entry ni wuuu .. lu terkena beb mana ada Ieka pergi Korea, Ieka tipu sahaja bergurau di petang hari yang hujan diluar sana haha jangan ambil hati eh, in sha allah kalau ada rezeki tahun ni maybe kita pergi Korea pulak selepas ke Kota Beijing ..

sepanjang sem break agak kebosanan juga duduk rumah terperap jee sampai kering hehe ,,, jadi dengan ada masa terluang memandang line agak best jugak tak macam dekat Amazon line terlalu padat sampaikan satu tahap kau menyesal haha.. so untuk mengisi terluang Ieka dengan rela hati men-download ke semuanya variety show yang ada termasuk running man yang telah gua tinggalkan semenjak layan EXO Showtime yang berjaya Ieka ulang hari hari tanpa rasa jemu..


// klik untuk besar \\

Hmm cepat siapa nak movie//variety show boleh pasang bluetooth skrg kehkehkeh.. dan inilah kerja Ieka hari-hari download lepas tu tgok sambil ketawa macam faham.. Ieka tengah layan Idol Star Athletic Championship 2014 .. btw best tauu ramai bias kau boleh kebas hahah XD drama korea ? hmm kurang sikitlah Ieka lebih prefer tengok variety show dorang, lepastu movie sahaja .. my mum akan membebel sebab laptop ni buka tanpa berhenti kuikuikui .. tv dekat rumah agak kurang di tengok skrg , tv tu akan berfungsi bila time berita lepas berita tutup apak ahh jimat k hahaha .. Ieka tak tgok drama melayu sebab kau akan rasa sakit hati bila nampak Ieka baca subtitles padahal drama melayu jew pun... papepun masa lapang Ieka terluang dengan melayan benda ni dan baca novel .. 


p/s : Orang heartless kena faham cerita melayu mana nak layan kan ? haha btw selamat bercuti untuk student UiTM dan Politeknik gunakan masa cuti anda dengan sebaik mungkin ..