Tips Menunggu Result Upu

Assalamualaikum





Sekarang ni musim adikadik batch 96' tengah menunggu result upu yang akan keluar tak lama lagi .. tapi sememangnya banyak persoalan di antara mereka kekadang rasa annoy soalan yang sama dituju miahaha padahal dulu kala pun sama jugak tapi jangan risau orang katakan setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya .. Memandang petang selasa yang agak mendung sedikit di luar jadi dengan kerelaan hati Ieka nak share tips berguna buat adik adik dekat luar sana ...

Soalan #1

IPTA dengan IPTS mana yang okay ?

Jawapan #1

IPTA kelebihan dia yuran dia lebih murah untuk sijil diploma , kalau IPTS kelebihan dia pula mungkin dari segi peralatan masih baru kalau nak berbanding dengan IPTA tetapi untuk mendapatkan segulung sijil Diploma agak payahlah tapi tak apalah kalau rasa diri itu kemampuan dan jangan risau kalau tak mampu ada pinjaman mara atau ptptn *dua dua Ieka tak pinjam yang penting terpulang pada diri sendiri nak belajar memana pun tak kisah janji belajarkan ? janji bawa Diploma dekat ibu bapa korang ...

Soalan #2

IPTS boleh dipercayai ke ?

Jawapan #2

Macam mana eh na bagitahu ? senang ceritakan tengoklah jenis IPTS kekadang sijil Diploma tak laku sangat so kalau nak memilih IPTS tu kena pandailah kalau silap daftar habislah .. Kalau IPTS yang tak biasa didengar oleh orang ramai Ieka tak bagi korang pergi ok tapi macam Unikl ke Kptm ke in sha allah okay ..

Soalan #3

Kalau tak dapat UPU macam mana ?

Jawapan #3

Dah check form 6 ? rasanya better korang masuk form 6 terlebih dahulu sebab kalau tak dapat UPU untuk first intake maybe second intake boleh .. Jangan tak dapat UPU for first intake korang jangan pergi bunuh diri eh ? hehe sebab korang boleh buat rayuan .. 

Soalan #4

Kalau tak dapat UPU tapi taknak masuk Form 6 dan terus masuk IPTS boleh ?

Jawapan #4

Terpulang pada diri sendiri ok ,, sebab tangan yang membuat keputusan adalah korang bukan Ieka tapi rasanya kalau dapat second intake tak perlu membazir duit pergi IPTS .. 

Soalan #5

Kalau tak dapat IPTA langsung macam mana ?

Jawapan #5

Senang je korang apply lah IPTS memana dulu misal kata jodoh korang memang dekat IPTS just go on .. Orang kata tak semestinya orang belajar dekat IPTA nanti akan ambil dekat IPTA lagi sedangkan ada jew student ambil diploma dekat IPTS dan nak sambung degree IPTA no hal tak masalah ..

Soalan #6

Kalau dapat surat tawaran dari memana IPT nak pergi tak ?

Jawapan #6

Macam mana nak cerita eh ? Dulu ada seorang kawan Ieka dia pergi UITM punya kena bayar RM450 tapi last last tak ada pape .. Senang cerita korang kena tengoklah benda tu okay ke tak ..

Dan paling penting jangan buat keputusan terburu-buru okay .. btw goodluck gaisss







3 orang komen :

Sally Yatiey said...

Nice tips ;)

Tashira Sha said...

actually sha masih tak faham lagi dgn semua ni. tapi dah daftar UPU dah. tengah tnggu kptusan je. thanks for sharing kak ^^

Ieka Farhana said...

@Tashira Shatak apa nanti lelama sha faham okay :D