Macam Mana Nak Score Dalam Ekonomi Asas

Assalamualaikum

Wah rasanya ramai sibuk trial SPM ni kan ? Ada tak di antara readers Ieka ni ambil subjek tambahan iaitu Ekonomi Asas ? kalau ada sila kenyit sikit hehehehe .. Ok bagi yang tak amik subjek Ekonomi pun boleh kenyit mata jugak .. Malam ni Ieka na share tips macam mana nak score dalam mata pelajaran Ekonomi senang jee ikut cara Ieka

bagi sesiapa yang selalu gagal dalam subjek Ekonomi korang mesti kena bagi lulus untuk trial ni


bagi adik adik yang nak lulus dalam Ekonomi meh sini akak nak bagi tips ..

korang cuma perlu score dalam paper essay .. kenapa ? sebab markah lebih banyak dekat situ ...

kalau zaman akak akak atau abang abang kau dua tahun sebelum ni dorang memang agak terrer lah jawab esei sebab 60% subjek form 4 (( yg senang macam kacang kuda tuh )) dan 40% subjek form 5 peh memang terrer lah kata kau jawab soalan esei 1 , 2 dan 3 form 4 sebab form subjek paling senang nak hafal betul tak ? tapi start tahun lepas *batch Ieka letew hihihi .. terbalik pulak 60% subjek form 5 manakala 40% lagi subjek form 4 fuhh korang buat esei soalan 3 pun dah menangis nangis sebab start 3(b) dah masuk form 5 .. so macam mana nak score ? ok baca dan faham kan ..


korang hafal satu modul form 4 dan korang hafal form 5 bab 1 sahaja .. sebab kalau korang terperasan lah start soalan no 3 dia keluar subjek form 5 so Ieka nasihatkan adik adik yang ambil Ekonomi sila baca atau hafal subjek form 5 bab 1 .. in sha allah korang takkan menangis nangis masa menjawab tu dan soalan 6 wajib jawabkan ? Ieka pasti ramai di antara adik adik Ieka mesti tinggalkan soalan no 6 ni kan ? korang nak tips tak macam mana nak score soalan tuh ? ok biasanya soalan no 6 tuh ada kaitan dengan bank kan ? kalau dia minta pendapat kita korang jawablah dengan sebaik mungkin sebab dari situ kita dah bole dapat satu atau dua markah rugi rasanya tak jawab .. 

so bagi adik adik yang akan menjawab soalan ekonomi asas ni Ieka nak ucapkan "Good Luck" baca tips Ieka yang ta seberapa tu tapi in sha allah ada hasil .. 

bagi sesiapa yang mahu edit blog full template dengan lagi murah bawah rm 40 korang bolehlah klik sini

SELAMAT MAJU JAYA

2 orang komen :

akmaL said...

tips yg bagus nih..gudluck kepada sape2 yang terlibat :P

Ieka Farhana said...

hahaha XD bagus sangat