Heart Contest by KI


Assalamualaikum kalian
semalam Ieka dah janji nak update contest bersama patner Ieka actually ini contest sulung K dan I .. 
rasanya ta rugi kot kalau korang join sebab ada hadiah menarik menanti anda ..


so jangan kita membuang masa mari join



SYARAT-SYARAT;

1. Follow BLOG K & I. Follow TWITTER. Tekan 

2. Tekan >>      sampai habis loading!

3. Buat entry bertajuk "Heart Contest by KI".
4. Copy & backlinkan banner di atas ke entry ni.
5. Tinggalkan link entry di bahagian comment box blog K sahaja.
6. Like & Follow laman sosial pihak sponsor dibawah ini;

PARTNER
Shawl x5 & Topup RM5 x3

CIK ily.blogspot
Follow BLOGTWITTER & KEEK.
Topup RM5 x10 & Review Blog x5

4 u Muslimah
Tudung Bawal Matahari x2 

Coklat Bonda
Hadiah bernilai RM60 x3 & Hadiah bernilai RM40 x2 

Pearl Crystal Cottage
Tasbih x10

House of Plus Size
Blouse ((for yr mom)) x2

De Apple
Kain Pasang 4 meter x1

Mizna Online Shop
Blouse x1, Tudung Bawal x1 & Inner x1



45 PEMENANG DICARI


Peserta-peserta WAJIB ikut semua syarat yang dikenakan diatas. Tiada kelonggaran yang diberi. Link blog akan di-blacklistkan sekiranya tidak ikut semua syarat.

Wuuuuu banyaknya hadiah :O Cekelat pun ada. Uuhm dapnyeeeee! Haa kalau nak hadiah kena ikut syarat. Dah ikut semua syarat? Jujur dengan diri sendiri ya sayang x)



Cara join;



Buat satu entry bertajuk "Heart Contest by KI". Isi entry tu kena ada gambar korang bersama dengan orang tersayang ((tk kisah siapa)). Ceritakan sebuah cerita yang menarik yang ada disebalik gambar tersebut. Tidak pendek dan tidak terlalu panjang. Short story!



HC tidak akan dibatalkan sekiranya peserta kurang dari 100 orang.



Due Date; 30 June 2013 



selamat bersegmen


p/s : pemilihan pemenang akan dipilih atas dasar cerita yang menarik ..

Wordless Wednesday #6




cerita kucing satu hal , cerita batu satu hal ..

adik : taknak baling Batu Caves sekali
me : LOL ..


Kahwin Awal Orang Mengata

Assalamualaikum

Harini Ieka menyusul lagi untuk update blog yang dah lama ditinggalkan sejak azali lagi .. 
Ieka da ta rajin update blog , nant bila kena angin na update dalam satu hari tuh ada dua tiga entry yang merepek .. Haaa bukan malas cuma Ieka ni busy yelah kata student so busylah mana ada masa na meng-update benda alah ni tapi rileks dulu sekarang Ieka free .. Bila dah free tu bdn ni memanggil suruh Ieka update entry even takde sape membaca ..

Ok lah rasanya kahwin awal telah menjadi trending dalam masyarakat harian kita , maksud Ieka kawan awal ni umurnya dalam belasan tahun ataupun baru na masuk duapolohan gitu haa alaaa macam blogger terkenal kita tuh Irine Nadia , Dena Bahrin , Namee Roslan semua kahwin awal walaupun usia belum menjangkau duapolohlimotahunan hahaha XD *ayat Ieka makin burok ah :/ almaklum lah da lama tinggalkan sekolah ..

So Ieka na cakap tahniah dekat kawan Ieka yang baru sahaja melansungkan perkahwinannya pada 13 May harituh .. bertuah punya Ieka dah dua minggu lepas baru nak update hahaha XD rileks laa der wa bukan sengaja memang ta sengaja pon .. tapi bila tengok in case kawan Ieka ni , ramai orang mengata pasal kahwin awal ni actually mata masyarakat dah kena stapler kot bukankah mendirikan rumahtangga lebih awal lagi afdal ? kenapa ramai yang menyuarakan tentang kahwin awal tuh dengan nada negatif .. Dalam islam pon ada mengata , kalau dah berkemampuan boleh teruskan niat kan ? daripada lambatkan boleh timbulkan maksiat .. so korang sepatutnya gembira sebab ada pasangan itu terlepas dari perbuatan maksiat ..


Jangan menilai seseorang dari luaran tapi dari dalaman pon kena menilai jugak .. Wah rasa cambest jew kahwin awal tapi kahwin awal pon ada keburukan jugak even kita dah berkemampuan adakah dek akal kita mampu untuk memikirkan hari hari yang akan datang ? wallahualam ta berani na menyuarakan ini sebab nant kata mulut longkang .. hehehe

But the way barakallah to Iqwan Nazrin dan Ain Nabihah anak dengan menantu tokey Ummiza Cafe bole baca entry ini dan ini ..





N O T A : Jangan lupa nantikan contest terbaru Ieka dengan patner Ieka akan datang :)

Just Give Me Reason

Assalamualaikum

Disebabkan entry yang sebentar membuat anda semua jadi ganas dan saya berharap kepada pendengki tuh semua dapat balasan yang kelak nant , cepat cepat lah awak buat sembahyang taubat :) ...
lupakanlah pasal haters tu , kalau makin dilayan makin menjadi kan ? so biarkan dia , now focus dekat tajuk utama kita .. ahaaaa itu memang tajuk lagu ,

ramai tanya Ieka pakai lagu apa , Ieka pakai lagu Just Give Me Reason .. tapi tapi ada tapinya bukan pink yang nyanyi occay .. laaa T_____T habes tu siapa nyanyi ? megan nicole and jason chen .. kenal ? kalau ta kenal meh Ieka kenalkan



seriously dia sangat comel , Ieka kalau on youtube mesti dengar semua cover cover dia memang tiptop dia pon ada lagu sendiri jugak .. kalau rajin pergi youtube search megan nicole occay



ni laa dia jason chen .. asal mata dia mcm keroh ? hahahahaha Xd tapi suara sedap meh

so apa tunggu lagi jom serbu cover cover dorg 

One Woman Can Beauty Contest - Mary Kay

As-Salam

Attention ! Attention ! Attention !
Attention to beautiful blogger ! 



Sempena ulangtahun yang ke-50 Mary Kay, pihak Mary Kay telah menganjurkan contest yang bertajuk "One Women Can" Beauty Contest untuk wanita-wanita kat Malaysia ni..

So blogger perempuan boleh join contest ini.
Cungkilkan bakat dan kebolehan anda dengan menyertai "One Women Can" Beauty Contest ini !

Macam mana nak join?

Rebut peluang anda memenangi 1 x Mini Targeted Action Body Lotion and Mini Hand Cream in mesh bag & 1 x Nourishine Plus Lip Gloss bila anda membuat entry tentang contest ni.


atau

Anda kena buat 1 post berkenaan hebahan tentang "One Women Can" Beauty Contest ini,

- 10 post yang kreatif dan terbaik akan memenangi Produk Mary Kat bernilai RM1000
- 2 blog post yang terbaik dan kreatif akan dipilih untuk memenangi percutian ke Hong Kong
(3hari 2malam) bersama pemenang-pemenang akhir acara ini.

atau

Anda boleh mengikuti make over percuma bersama perunding kecantikan yang dilantik di setiap negeri yang terpilih dan menyertai peraduan kecantikan dan rebut peluang menjadi wajah Mary Kay
di Hong Kong !!

p/s : Rugi tak join ! Cubalah.. Rezeki


Menang Topup dan Review Blog Bersama SEGMEN ERAZ FADLI..



Assalamualaikum



ERAZ FADLI mengajak semua blogger untuk join Menang Topup dan Review Blog Bersama SEGMEN ERAZ FADLI.. Segmen yang sangat simple dan insyaallah akan memberi manfaat kepada semua.. Segmen ini bermula pukul 2.30 Petang pada hari Isnin - 20 Mei 2013 hingga pukul 2.30 Petang Rabu 22 Mei 2013.. 2 Hari!

DUA blogger yang bertuah akan mendapat Top-Up RM 5.. Pemilihan melalui Mr. Random.org.. Manakala SEORANG blogger akan direview blognya juga pemilihan melalui Mr. Random.org..
Syarat : -
  1. Follow blog Eraz, dan like Page E'raz Fadli.. 
  2. Buat tajuk entri Menang Topup dan Review Blog Bersama SEGMEN ERAZ FADLI..
  3. Copy coding code yang telah disediakan di SINI dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish entri..
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen ini..
# Senang.. Idea cara yang simple dan mudah ini dikreditkan kepada blogger MiaLiana..

Kisah Seorang Anak Di Dalam Rahim Yang Di Gugurkan



Assalamualaikum

harini Ieka na sahare satu cerita .. jom kita hayati sesama ..
sila ambil tisu .. 




Bulan 1: Bu...panjang adik cuma 2cm..tapi adik sudah ada dalam
badan ibu...Adik syg ibu,bunyi degupan jantung ibu menjadi muzik terindah yang menemani adik di sini..

Bulan 2: Bu..adik dah boleh merasa jari jemari..disini terasa hangat bu..nanti kalau adik dah keluar...ibu janji nanti kita main sama2 ye..

Bulan 3: Bu..biar pun adik belum tau jenis jantina adik..tp apapun adik harap ibu dan ayah bahagia apabila adik dilahirkan..Jangan menangis ya bu..kalau ibu menangis,adik juga ikut menangis..

Bulan 4: Bu...rambut adik dah mula tumbuh..adik dah boleh menggerakan kepala ke kiri dan kanan..

Bulan 5: Bu...tadi jumpa dokter ya..doktor cakap apa...? Αpa benda D&E tu bu...? Αdik tak kan di apa-apa kan ya bu...?

Bulan 6: Ibu jumpa dokter tu lagi ya..? Bu..tolong bagi tau doktor tu,adik di sini sihat-sihat je..! Tapi kenapa doktor tu masukkan benda tajam....?? Benda tajam tu mula memotong rambut adik...bu tlong adik..adik takutt...! Benda tajam tu pula memotong kaki adik,sakiittt bu.... Walaupun adik dah tiada kaki,adik msih ada tangan yg boleh memeluk ibu.... Bu,kenapa benda itu skrg memotong tangan adik..? ibu tolong adik.. Adik janji tak akan nakal-nakal dengan ibu...Tapi,biarpun adik sudah tiada tangan dan kaki,adik masih ada mata dan telinga untuk melihat senyuman ibu,mendengar suara ibu....tapi...Benda itu skrg sdh mula memotong memutuskan leher adik..ibuuuuuu....! Maaf bu...Beri lah adik kesempatan hidup..adik syg ibu..adik teringin nak memeluk ibu ..

Bulan 7: Bu,.adik di sini sihat-sihat je,adik dah berjumpa dengan Tuhan di Syurga,Tuhan telah mengembalikan semua organ tubuh adik yang dipotong benda tajam itu..Tuhan telah menyuruh bidadari menjaga,memeluk,memegang tangan,menggendong adik dgn lembut dan lalu Tuhan membisikan memberi tahu apa itu D&E... Kenapa ibu tetap melakukannya..??? Kenapa ibu tak nak bermain dengan adik..? Αpa salah adik bu...? Ibu bertaubat ya,semoga Tuhan menempatkan ibu di sini,nanti kita main-main disini dan jangan lupa ajak ayah juga ya bu....

#terlalu cepatkah seorang bayi yang belum sempat di lahirkan ke dunia ini mendapatkan perlakuan sekeji itu dari ibu bapa kandungnya...??




“Wa la taqrabu al-zina (Janganlah kalian mendekati zina)”.
JAUHILAH ZINA WAHAI DUA ANAK MANUSIA


Photo: Cerita sekadar berkongsi pengajaran dan peringatan untuk semua..

Kisah Seorang Anak Di Dalam Rahim Yang Di Gugurkan ..

Bulan 1: Bu...panjang adik cuma 2cm..tapi adik sudah ada dalam
badan ibu...Adik syg ibu,bunyi degupan jantung ibu menjadi muzik terindah yang menemani adik di sini..

Bulan 2: Bu..adik dah boleh merasa jari jemari..disini terasa hangat bu..nanti kalau adik dah keluar...ibu janji nanti kita main sama2 ye..

Bulan 3: Bu..biar pun adik belum tau jenis jantina adik..tp apapun adik harap ibu dan ayah bahagia apabila adik dilahirkan..Jangan menangis ya bu..kalau ibu menangis,adik juga ikut menangis..

Bulan 4: Bu...rambut adik dah mula tumbuh..adik dah boleh menggerakan kepala ke kiri dan kanan..

Bulan 5: Bu...tadi jumpa dokter ya..doktor cakap apa...? Αpa benda D&E tu bu...? Αdik tak kan di apa-apa kan ya bu...?

Bulan 6: Ibu jumpa dokter tu lagi ya..? Bu..tolong bagi tau doktor tu,adik di sini sihat-sihat je..! Tapi kenapa doktor tu masukkan benda tajam....?? Benda tajam tu mula memotong rambut adik...bu tlong adik..adik takutt...! Benda tajam tu pula memotong kaki adik,sakiittt bu....  Walaupun adik dah tiada kaki,adik msih ada tangan yg boleh memeluk ibu.... Bu,kenapa benda itu skrg memotong tangan adik..? ibu tolong adik.. Adik janji tak akan nakal-nakal dengan ibu...Tapi,biarpun adik sudah tiada tangan dan kaki,adik masih ada mata dan telinga untuk melihat senyuman ibu,mendengar suara ibu....tapi...Benda itu skrg sdh mula memotong memutuskan leher adik..ibuuuuuu....! Maaf bu...Beri lah adik kesempatan hidup..adik syg ibu..adik teringin nak memeluk ibu ..

Bulan 7: Bu,.adik di sini sihat-sihat je,adik dah berjumpa dengan Tuhan di Syurga,Tuhan telah mengembalikan semua organ tubuh adik yang dipotong benda tajam itu..Tuhan telah menyuruh bidadari menjaga,memeluk,memegang tangan,menggendong adik dgn lembut dan lalu Tuhan membisikan memberi tahu apa itu D&E... Kenapa ibu tetap melakukannya..??? Kenapa ibu tak nak bermain dengan adik..? Αpa salah adik bu...? Ibu bertaubat ya,semoga Tuhan menempatkan ibu di sini,nanti kita main-main disini dan jangan lupa ajak ayah juga ya bu....

#terlalu cepatkah seorang bayi yang belum sempat di lahirkan ke dunia ini mendapatkan perlakuan sekeji itu dari ibu bapa kandungnya...??


“Wa la taqrabu al-zina (Janganlah kalian mendekati zina)”.
JAUHILAH ZINA WAHAI DUA ANAK MANUSIA

JAUHILAH ZINA WAHAI DUA ANAK MANUSIA

Terima Kasih Guru

Assalamualaikum

Terima kasih pada mu cikgu
Jasa mu akan ku kenang selalu
Tak pernah lelah tunjuk ajarku
Terima kasih ku kepada mu cikgu 
Terima kasih cikgu ..

Eh Eh Eh syiokknya Ieka menyanyi tanpa bersuara hihihihi ..
Harini 16 Mei 2013 sepatutnya harini ieka dan kwn kwn ieka yang lain dah jadi mak kepoh dekat sekolah lahai rindunya , rasa macam nak je jejakkan ke sekolah na bagitahu selamat hari guru :') .. tersangat rindu dan tahun lepas merupakan hari guru yang terakhir buat batch 95 tapi taktahu lah ada yang pergi form 6 tu dia rasa kot sambut hari guru ni lagi kan ? kan ?


Tanpa guru siapalah kita di dunia ini .. Dari tadika hinggalah ke menara gading kita belajar dengan adanya cikgu . Cuba bayangkan dunia kita tanpa cikgu rasanya ramai yang ta reti mengeja , membaca dan mengira silap silap dunia blogger ni tak wujud jangan cakap blogger ta wujud social network rasanya takde kan ? kan ? see bertapa pentingnya cikgu dalam dunia ini . sebenarnya orang yang jadi guru ini satu anugerah . rasanya ta ramai yang boleh jadi cikgu ni .. Walaupun ada pelajar yang kurang pandai agak nakal perangainya tetapi cikgu tetap mendidik dengan sabar . Betapa besarnya pergorbanan guru ini ..
cikgu jugak merupakan ibu bapa kedua kita , mereka sentiasa dengar masalah kita dan dia akan memberi nasihat berguna kepada kita semua . So hargailah jasa guru anda ..





cuma dalam kenangan :) 


kalau tanya orang da habes sekolah , apa yang dorg rindu semestinya zaman persekolahan .. so kepada adik adik akak yang malas nak ke sekolah tuh nant korang tak sekolah korang nak masuk balik ke sekolah .. korang semua kena habeskan masa korang dekat sekolah sebab lepas jee tamat SPM korang takkan penah jejak lagi ke sekolah melainkan korang ambil form 6 ...


special for all teachers .
thank you for your dedication
thank you for your lessons
thank you for sacrifices
THANK YOU TEACHERS !


Segmen Saya Blogger Awesome by Mohd Zuhri



Assalamualaikum

Jom join segmen Zuhri klik sini


dateline 25/5/2013

selamat bersegmen

Segmen Lucky Draw by dyanzakhi,nabilabiela




Assalamualaikum
Jom join .. klik sini

dateline 28 Mei 2013
ada hadiah menarik so apa tunggu jom join


JOM BLOGWALKING BERSAMA CIK LYEEN CUPCAKES

Assalamualaikum

Wah Cik Cupcakes buat segmen lah ..

jom join


nak join klik sini

Surat Tawaran Ke Form 6 dan KPTM Kuala Lumpur

Assalamualaikum

Hai kalian sorry Ieka biarkan blog Ieka berhabuk berminggu-minggu tanpa menjengah khabar rupa .. 
Bukan sengaja tidak diupdate cuma Ieka sudah ketandusan idea mahu mengupdate bagi sempurna hahaha XD ayat sastera Ieka dah terkeluar so petang Ieka saje nak share selama berminggu-minggu ta update akhirnya dapat keluarkan satu entry yang tidak berapa menarik ..

So untuk pengetahuan semua , harini 8 Mei 2013 tarikh di mana batch 95' melaporkan diri di tingkatan 6 di sekolah tertentu , so tahniah siapa yang pergi form 6 tu belaja rerajin yew kawan .. Dan Ieka salah seorang pelajar yang tersenarai dalam tingkatan 6 2013 ..


kalau tak jelas boleh klik pada gamba tersebut ok ..

Pada asalnya memang Ieka rasa nak letak harapan dekat form 6 tapi kita pastikan maybe kita akan dapat lebih baik daripada form 6 , apa sebab Ieka tolak tawaran form 6 ? Ok laa kalau dibandingkan form 6 sekarang dengan form6 dulu maybe form 6 dulu lagi susah dari sekarang .. sekarang punya form6 da mcm dekat U kan ? keluar form6 terus dapat dploma dalam masa setahun lebih hebat !!! orang kat U tu tunggu dploma dalam masa tiga tahun ... Bila Ieka fikir-fikirkan balik biar dapat diploma lambat daripada kita terkejar-kejar dalam masa setahun lebih sebab kebanyakkan akak-akak dan abang-abang form6 kata assignment dorg lagi banyak daripada budak U ... so Ieka rasa better tunggu upu .. 

Dalam pada masa yang sama , Ieka apply KPTM .. Haa kau mohon harini esok check dah ada ..

Ieka mohon KPTM untuk spare part mana tahu tak dapat upu bole terus pergi ke KPTM kan


Orang cakap kptm bagusnya satu dah habes belaja nant senang dapat kerja .. hoyuuuuuaaaa ,,, ieka punya cara sekarang , ieka na belaja degree so ta kesah laa dapat mana mana yang penting , ieka nak belaja sampai degree baru stabil hahaha XD tamak kau tahu Ieka ni ... tapi takpe org cakap kena terapkan sesuatu dari dalam baru lah menjadikan ? 


So kepada batch 95 yang dapat matrik tu pergilah , yang dapat and pergi form 6 tu belaja rerajin jangan buat benda yang sama masa korang form 5 dan bagi yang tunggu upu tuh good luck laa result keluar 17 mei 2013 .. mintak mintak dapat ...


TAK KIRALAH NAK SAMBUNG BELAJAR KATMANA YANG PENTING BELAJAR JANGAN ENGKAU ORANG IKUT KAWAN SUDAHLAH NANT TALEH BAWAK JANGAN SALAH KAWAN AWAK TUH ...




Nak Kahwin

Assalamualaikum

Aku ingin mohon sebuah kemaafan kerana aku sekarang tidak bergiat aktif dalam dunia blogger .. Makin hari jadual harianku makin padat mengalahkan pelajar di IPT tuptuptup aku bukak entry pasal "Kahwin" apa cer ? hahaha :) bertenang abang abang diluar sana jangan salah faham saya terlalu muda untuk dijadikan isteri , tapi saya cuma na share story pasal adik lelaki angkatku ini .. actually cerita ni memang korg semua yang membaca ini akan hempaskan lappy korg ke dinding ..

*dua minggu lepas*

masa Ieka tengah kemas bilik , dia masuk sambil menghadap cermin

Aqil : Akak kau rasa aku hensem tak ?
Ieka : Bole lah asal ?
Aqil : Ahaks aku ada lesen kahwin gituh
Ieka : banyak cantik nenek moyang kau , sijil espiyemm pon lepas hati nak cakap pasal kahwin
Aqil : eleyhhhh jeles ckp kak , aku tahu nape kau cakap mcmni ?
Ieka : pehal ?
Aqil : sebab tade org masuk minang wkwkwwkw

dan berlalu pergi !! ok memang Ieka terus fikir kenapa dia fikir mcmtuh ?! tetiba , sebab Ieka ta penah fikir pasal gf dia dan Ieka rasa dia tade gf kot .. then Ieka pon stalk profile tweet dia .. korg nak twitter dia ? cari sendiri hahaha .. then tweet dia penuh RT budak perempuan aduhhh ni mesti first love .. so Ieka mcm ta puas hati Ieka pergi tanya abang Ieka .. 

Ieka : abang kau nampak perubahan aqil ketara gila kan ?
Abg : nampak ada gf kot , sebab memalam selalu memekak !!

Aicehhhh baru first love berangan pasal kahwin .. tapi Ieka rasa dia mcm terpengaruh drama lah , ahaha sebab kalau tengok lappy dia , banyak drama khwin muda hahaha :'D gilakepe .. budak zaman skarang pelik pelik jee hahaha :)


CINTA ALLAH KEKAL ABADI ..