Diri Sendiri Mahu Ingat


Cukup-cukup jangan hina aku lagi , jangan jaga tepi kain keluarga aku lagi dan jangan cakap tak mengikut perasaan . Sudah aku cukup penat menahan segala tomahan yang engkau beri . Tolong jaga perasaan aku , tolong aku tak pernah ganggu keluarga kau dah kira baik tapi disebabkan pangkat , kepandaian anak kau jangan sesuka hati nak mengutuk anak orang . Aku memang tak mintak keputusan peperiksaan yang ta bole membanggakan kedua orang tua ku tapi Allah dah tentukan takdir aku macamtuh ta mungkin aku akan tolak . Setiap apa yang kita buat insyaallah suatu hari nanti kita pasti dapat membanggakan kedua ibu bapa kita Cuma kita kena rajin berusaha dan tidak mengenal erti berputus asa . Cuba engkau letakkan diri kau tempat aku dan aku buat benda yang sama , kau rasa sakit hati tak ? sakitkan ? jadi berhenti daripada menilai anak orang sedangkan anak sendiri entah kemana . Ingat orang bodoh macam aku ta bole berjaya ? HAHA siapa cakap ? kau tuhan ke nak menilai semua tu ? BODOHnya kamu kalau kamu menilai orang bodoh ta bole berjaya , maknanya kamu lebih berlipat kali ganda bodoh . Maaf jika suatu hari nanti kalau aku berjaya tetapi aku agak kurang ajar pada masa itu maknanya aku tidak berminat nak mempunyai saudara mara yang pernah hina aku ketika dulu . Dan ketahuilah aku tak mintak jadi begini , insyaallah aku akan buktikan kepada engkau yang aku bisa berjaya dengan segala kata cacian kau beri dan aku anggap kata-kata cacian tu sebagai satu semangat untuk aku berjaya .


Sekurang-kurangnya ibu dan ayah tidak pernah mengajar aku lupakan keluarga , buat apa kalau kau pandai tapi taktahu apa erti berKELUARGA . Aku tidak bermaksud engkau yang tua , yang aku perlu menghormati diri kau tetapi cuba kau lihat dengan mata kepala kau sendiri adakah kau mampu nak menghormati diri kau ? Engkau yang sudah melangkau usia 40 an kau mesti boleh fikir perasaan orang tetapi disebabkan kau sudah cukup sempurna di mata dunia yang engkau lupa memikir perassan orang . Jangan mengata aku perkataan BODOH sedangkan tiada satu mahkluk ALLAH di bumi ini dilahirkan menjadi bodoh kecuali diri sendiri ingin menjadi bodoh macam KAU . Jadi lepas ni aku mintak sangat-sangat jangan sibuk jaga anak orang atau dalam bahasa lain jangan jaga tepi kain orang sedangkan kain sendiri berlubang . Jangan suatu hari nanti Allah menarik balik apa yang engkau ada sekarang !

p/s : Ini tiada kaitan antara hidup mahupun mati , Cuma sekadar peringatan jangan sesekali bilang orang BODOH dan beringatlah selagi kita memiliki ibu dan ayah pulanglah menziarahi mereka selagi mereka masih ada !

cuba tengok wajah blog saya cantikkan ?
 terima kasih Miss Z

Oppa Gangnam Style ! Hey

Assalamualaikum
rakyat jelata yang aku kasihi sekalian ..
esok dah start sekolah nampaknya ramai da ready na pergi sekola yee :)
ada yang di antara akak-akak , abang-abang dan adik-adik daa balik asmara asrama 
untuk mengejar impian dan cita-cita kuikuikui~
*ayat aku nak kemana ?*

kenapa tajuk aku malam ta macam beriya pulak haha 
op op op oppa gangnam style *anguk-anguk kepala goyang-goyang badan* ehh
heehehe aku ta faham kenapa dekat twitter drp semalam asik keluar benda ni


aku ta faham dan ramai tatau apa ke benda tuh dan aku rasa ramai budak fb tercenggang apaKAH binatang tuh ? hello bertapa kunonya budak FB haha cisss *budak FB mau acukan penumbok di pipi gebuku*
first time aku dengar lagu dekat era *ohh lagu ingatkan kuih raya kee?*
pelik hati aku kenapa lagunya macam nak mintak kakiku yang semerbak wangi tuhh
mula-mula ta suka tapi daa lama-lama tangkap cintan #EH tipu oke .. 
video dia pun aku bole tangkap setiap butiran tari menari dia haha *itu tipu*
seriusly bila masuk jee video Gangnam Style ni korang mcm nak ikut step dia satu persatu eh ..
dan aku ta pasti apa maksudnya tapi bila aku dah geleng-geleng anguk-anguk kepala haa maknanya aku layan

jom kita ikut rentak ni ramai-ramai


// ewah cik kiah dekat belakang gelek-gelek sakan nampak \\
so ini for today aku rasa macam tade function aku post harini
tapi bila difikirkan balek akan dtg aku na trial so takut tade masa na dating dengan blog ni
p/s : Good luck SPM victim ingat 3 september 2012 reramai akan menempuhi PRA-peperangan .. ^.<

SEGMEN BLOGWALKING & BLOGLIST MISS Z

Assalamualaikum
dahh lama taa join segmen harini Ieka na join yee :)
hmm sorry laa Ieka ni sentiasa busy oke hahaha *konon busy*
daa jangan sangat banyak membuang masa jom join segmen miss Z

miss Z berceloteh


so apa tengok tengok jom laa joinn
 segmen akan tamat bila perserta melebihi 50 orang 
haa dan jangan lupa letal link blog miss z dalam rakan blogslist anda sekali

Mampukah Saya Menjadi Seorang Guru ?

Assalamualaikum 
kalian kalian yang aku kasihi ^^ 
ehemmm pejam celik pejam celik daa na naik sekolah
haa bukan na sekola jee lagi seminggu tapi ta sampai seminggu daa na trial SPM
wishes me luck okee /(^___^)\
daa ready ke belum ? 
hahaha agak-agak ?!! insyaallah ready 

oke berbalik kepada topik utama kita harini ..
ehhh Ieka nak jadi cikgu ?
takkan lah disebabkan cerita daripada seorang blogger pemes daa tukar angin kot ?!
ehh taa laa mana ada bukan na ikut jejak Abg Ben oke :)
tapii hari jumaat yang lepas uncle sebelah ibu dtg beraya laa 
tengah duduk-duduk layan dia , uncle aku ni kononnya aka YB hee 
na bagi aku jadi cikgu lepas SPM ambil kos pendidikan 
my problem is bila da ambil result SPM itulah kali terakhir aku masuk sekolah 
aku daa tanaa , taa larat na masuk sekola lagi heee :) 
dengar jee dia cakap macam tuh aku terus bantah aku tana laa jadi cikgu sebab 
pekerjaan tu ta ckup sesuai utk aku sedangkan nak bentangkan 
tajuk "SHEIKH TAHIR JAMALUDDIN" dlm kelas agama mengigil apatah lagi nak jadi cikgu yew dak ?


// perutku sedang membuncit hehehe \\

lepas daripada dengar bantahan Ieka tuh uncle terus tanya Ieka na jadi apa ?
Ieka teruslah cakap dengan bangganya Ieka nak jadi graphics designer 
lepas dengar aku punya percakapan terus uncle aku tanya "tape nant acik recamand kan katmana-mana"
ohh bila dengar macamtuh Ieka terus mintak jauh-jauh *kedengaran macam na bawak diri kan ? hahaha
tapi tu memang Ieka nak pun alaa Ieka ni ta penah berjauhan dengan keluarga so sesekali tuhh na jugak berjauhan hahahaha LOL 

***************************

ehh lari tajuk pulak ngee :)
menjadi seorang guru bukannya mudah , 
kena pandai mengawal anak murid , kena pandai mengajar yang paling penting
kena bersiap sedia ... cikgu dekat sekolah daa sarankan
jangan jadi cikgu sebab dunia cikgu penuh cabaran .. orang yang rajin jee bole tempuh semua tuh
betul taa ? 

p/s : siapa pernah jadi cikgu mehh kongsi dengan Ieka kot-2 Ieka berubah hati kee ?


Masih Belum Boleh

Assalamualaikum
kalian kalian yang masih berada di atas katil tuh
bangun-bangun dahh siang wehh 
mak kita cakap ta baik bangun lambat-lambat nanti rezeki ta masuk
lagi bulan Syawal ni haa nanti taa dapat duit raya pulakk hahaha k tipuuu -.-"


// ohh saya comel terima kasih anak anak ku sekalian HAHA \\

omaihhhaihhh tajuk di atas tiada kena mengena antara hidup dengan mati oke hahaha LOL// 
tajuk kita harini ta macam gempak pulokk kan ? HAHAHA 


Dah dua bulan lebih aku single tapi aku rasa macam best jee single ni , bebas daripada kongkongan "PAKWE" aka "konon BAKAL SUAMI" haikkktuihhh apa pun ta bole daa ... bila aku berada di situasi dengan kawan-kawan aku masing-masing dah memiliki kekasih hati tapi aku jeles sebab dorg sweet jee dengan bf/gf dorg tapi orang akan jeles dengan kebebasan aku sebab aku single .. tapi dah dua bulan lebih aku ta bole lupakan dia ? kenapa ek ? orang cakap bodoh jee bila tunggu EX tuh get back gan kita balik yeay sebab bila get back balik mesti ta sama macam sediakala .. kwan-kwan aku suruh aku delete gambar dia text dia mesti aku bole lepaskan dia ..tapi buat masa sekarang aku belum masih boleh ada kekuatan nak tinggalkan macam tuh jee ,, doakan Ieka okee untuk melepaskan orang yang Ieka sayang dlu buat selama-lamanya .. dan jangan lupa doakan Ieka untuk mendapat kebahagiaan hingga ke akhir ayat ... 

p/s: haa jangan lupa doakan Ieka tempuh peperangan pada 3sep2012 ni okee


Happy Eid 2012

Assalamualaikum cik adik manis dan en abg yang kacak
serba serbi lawa tuhh hendak ke mana ?
ohhh nak kutip duit raya yee ? 
haaa dahh kutip tuhh jangan lupa balek singgah ke mari , harini ada cerita raya esok dahh tade daa
hihihihihi ... hmm so mcmana raya tahun ni ? oke ke ko ? 
haha kalau oke alhamdulillah yee :)
haihhhh Ieka baru sampai rumahh bese lah balek kampung laaa katakan hee :)
akhirnya dapat jugak melepaskan kerinduan *cett ayat diaa :)
so bila dah balek kampung mcm-2 ragam ada kan ?
ada yang show off Ipad , DSLR Yuni hahaha tapunn baju baru hehehe itu sudah semestinya kan ? dah jadi lumrah manusia bila beraya nii ..... 
tapi yang paling wajib kena ambil gambar baru nampak meriah kan ? 
oke laa aku tana start membebel nanti orang tutup muka bila baca entry aku 

Di Pagi Raya



// kami serba serbi kelabu yeahhh ... di belah kiriku ibu Aminah Abu dan ayahanda waa Noh bukan NO PARKING okee hee \\

p/s: sorry gambar ta berapa jelas sebab aku tatau macamana nak upload gambar dalam dekstop hee bila guna USB :D


// yeayy ituu adik gua , kami cuma hanya dua beradik so aku laa yang di gelar sebagai puteri sulung hehe \\

okee selesai kutip duit raya bermaafan terus melangkah pergi kampung ibu alaaa dekat jee ta jauh punn
KAMPUNG DATO SULAIMAN MENTERI aka KAMPUNG MELAYU MAJIDEE JOHOR BAHRU ..
see dekatkan ? hmm sesudah sampai dirumah atok kami mcm bese laa berkumpul and then keluar beraya ..
tapii seblum kami beraya sakan kami wajib harus posing dulu :) ayatku teruknya cepat-2 lah naik sekolaa hee


// muka kita banyak betulkan , FYI sebelah ibu ni banyak perempuan lelaki dahh pupus agaknya hehehe :) \\


setelah mengutip duit raya daripada makcik n pakcik inilah hasilnya



// ta senonoh betullah dia ni tayang sampul raya , alaa rilekss duit raya daa tade dalam sampul tu hehehe \\


// sibok laa minah pink tuh dimana ada aku disitu ada dia cehhhh tahu laa my mum and her father twins hahaha tahun ni kami SPM doakan kami buat yang terbaik orite\\


// hai saya HANAN omel taa pipi kitaa ? okee geram gilaaa tengok pipi tembam dia tuhhh hello dia ni anak sedara kita tau haii kita dah pangkat makcik hehehe please call me auntie ehh jangan kalau nak makan penyepak jangan okee hahahahahhaa \\

maka tamatlahhh sesi RAYA PERTAMA 2012 di JOHOR BAHRU
penat jugakk raya sepuluh buah rumah haa amekk nak sakan kan? so kena beraya jugakk ;)


Raya KEDUA


// Hey kenapa muka saya garangg ? aummmmm hikkk :p ... see raya kedua malaihh betul nak pakai baju krung so dengan rela hati pakai baju biasa n skirt \\

hari kedua hari yang kami nantikan pulang ke desa berhari raya ,,omaihhhaihhh baru jee keluar tol skudai dahh jemmm panjang , ayah memang feddup bila jemm teruk ni



terukkan ni baru keluarr tol skudai ta sampai lagi SEDENAK selepas tol NUSAJAYA highway kembali lenggang haa baru oke sikit ta sampai separuh jalan jem lagi .. so ayah buat keputusan lalu jalan lamaa 

kita nak balik mana ni ? 
nak balek mana lagi sudah semestinya



 nak pergi rumah Najwa Latipp laa ni hehehe :)


// bondaku dan ayahandakuu haihh bapakku ni serius betul ek ? harharhar \\

dekat kampung ta menyempat nak ambil gambar tapi nant bila gambar dah msukk kita buat entry lain pulakk okeee :)))



Selamat Hari Raya AidilFitri Maaf Zahir dan Batin :)
dari Ieka Farhana

p/s: aku tatau nak letak gambar apa lagi sebab aku taa rajin nak menayang muka nii hehehhee :P




Kampung Vs Bandar

Assalamualaikum si kalian yang tengah dok belek
baju raya EH !? esok dah nak raya laa 
dekat twitter mula sepi dengan kehadiran seorang yang digelar Twitpemes tinggallah
mahkluk-mahkluk degil yang masih berkeliaran di Twitter hehehe :p
ramai daa balek kampung dan mereka mula meninggalkan rumah laman twitter dorg ..
lahaiii bestnyaa dapat balek kampung ..
cehhh aku pun sama cakap org ... hmm "Ieka ta balek kampung kee ?"
taa laa wakk kita balek raya kedua tapi esok balek jugak arr
tapi kampung majidee tapi tu bukan kampung tapi bandar hehehe 


wantedd muka ni masih lagi berkeliaran di laman burung biru dan muka buku hehehe

teringat masa beraya di kampung masa kecik-kecik dulu ..
rindu nak pasang lampu lekor dalam erti kata lain lampu pelita tu .. ada dua orang pakcik aku
ni polis , dalam fikiran mesti dah terfikir mereka balek raya bawa mercun yang hasil daripada tangkapan mereka EH ? ayat aku macam apatah hahaha ,, hemmm memang best lah kalau balek jee kampung mesti kepah nak tengok rumah org yang dah pasang lampu lekor .. masa kecik dulu aku memang tak suka beraya di kampung sebab cazen ta ramai , kebanyakkan cazen belah ayah dah kahwin so aku lebih selesa balek kampung sebelah ibu sebab ramai kawannn .. ta mcm kampung ayah ,,,, k tapii bilaa daa besar ni aku nak sangat beraya di kampung mcm dulu kala .. tu laa mak aku selalu pesan "selagi tok dan makwe(nenek dlm loghat jawa) ada kita balek beraya kalau mereka da tade mesti ta dapat beraya mcm sekarang" *imbas kembali 6tahun lepas .
aah memang betul terasa .. k ,, hmmphhh semalam
ramai busy update dekat twitter mereka busy packing barang nak balek kampung lahaiii bestnyaa kaannn ?
malam semalam lalu tepi highway Skudai banyak gila kereta semuanya tengah bertungkus lumus nak balek kampungg hmmmm ,, tapi aku dekat dalam kereta memekak nyanyi lagu "balek kampung" padahal nak balek rumahh hehehe tengok bertapa rakusnya aku rindu dekat kampung hahaha ...
taktahu semalam masa tengah syok nyanyi lagu "balek kampung" aku nak menanges daa hahaha :'(
*lap airmata* dahh laa takmo nanges-nanges esok dahh nak raya daa agak-agak tahun ni dapat berapa ek ? hahah jahatnya aku kannnn .. eh-3 tengok laa blog kita dah bertukar wajah cantikkan , 
blog ponnn na raya jugakk .. lagu raya memang ta pernah lupa lahhh
korang nak kad raya takk ? kalau nak ? sebut yeayyyyyyyyyyyyyyyyyy hahaha
kdahhh ckuppp bertapa tamak halobanyaa korang jeritt yeayyyyyyyyy kahkahkah



omel ark ? omel kan hehe .. sebenarnya header kita hilang lah wakk :( ksdihhh
lepastu dahh on buat header baru then gimp ta bole bukak :'( k memang sedih so kita curik lah header lama blogskin kita naseb baik ada pengganti k ...


tararr baca lepastu simpan elok elok k ..
hmm sebenarnya kad raya tuh nak jadi kita punya header tapi header kita bikin masalah hmmm
so ini lah penggantinya k ..

p/s: Ketupat daaa siapppp taa sabar nak makan .. lagu raya kita sedih k




Suasana Hari Raya AdiliFitri kian terasa

Assalamualaikum si cantik dan si kacak
anyone miss me ? tolonglah rindukan saya *buat muka comel*
saya rindukan awak semua *sekali lagi muka comel*
hahaha kdaaa annoy tau Ieka ngee~

Persiapan raya korang mcmana tahun ni ?
dah berehhhh ? yang dah berehhh tuu untung leww, yang belum tuhh
baik pergi berehhhh cepat-2 bukannya apa dekat
shopping compleks , pasar borong dah dibanjiri dengan orang yang tengah membuat
persiapan untuk berhari raya .. Ieka pun sama semenjak kebelakang asyik tak menyempat jee
nak update blogku yang buruk ni sebab apa ?
sebabnya busy cari persiapan untuk raya *ayat dia mcm ta ingat nak trial SPM* hhehehe
rilekks aku nak hilangkan tensiun ni haihhhh ...
taktahu kalau dua hari sebelum raya mesti pasar borong full punyaaa .....
ramai gilaaa orang tengah busy cari bahan buat ketupat , rendang dan same time with that *kdaaa aku lapar*
hahahaha :p puasaa kaaa nanti batal puasa tau ^.<



tararrrrrr ni lah baju raya Ieka banyak takk ? hello orang yang baca blog aku jee tahu
baju raya warna apa ! untungkan hihihihi dahhh tahu tuu diam-diam k ... ishhhhhh


kuih tat Ieka dan Ibu buat yummyyyyyy baikk jangan tengok lama-lama nanti lapar batal puasa daaaa ngeee


tengok tuhh tiket rayaa --" dahh habess dijualll 
tuh lahhh omakk dah btw beli tiket awal-awal ang tana dgr skarang dahh menangess kat tepi longkang hahaha , haaa ni laa salah satu tragedi suasana hari raya bila tiket bas dah habess haa terhegeh-hegeh cari keretaapi bilaa tiket keretaapi dah habes jugakk haaa baru nak menyesall hehehe :p
nak beli tiket kapal terbang time mcmni mahal pulakk ....
*cettt mcmlah aku balek kampung naik bassss* hheheh


adik-2 jangan main mercun okee meriamm buluh pun jangan nanti mata hilang
hidung hilang tangan hilang siapa susah mak ayah jugakk susahhh 
time nak raya jeee kat berita berlambak cerita budak main mercun .. untung laaa budakk-2 yang main mercun terus makettt muka dorang masuk tv hahahahahhah kdaaaaa

taip pasal tiket bas dah habess ni kan teringat dekat video youtube yang nii


tengok lahh sendiri ...............
p/s: jangan nak fikir raya sangat naik sekolah dah trialll heheheheh :p

Senarai Peserta Segmen Up Followers by Ieka Farhana

Assalamualaikum
kcunnn dapat jugak update belog Ieka yang dah berswang niy
okee harini jom kita blogwalking and twitwalking sambil follow tapi before that
wajib follow sini dulu oke :)

Twitter: @fhanahaziqah

dah follow jom gerakkan jari anda di nama peserta lain pulak

  1.  Blog: http://kelipkelipsiang.blogspot.com Twitter: @adani_ismail
  2. Blog: http://bicarahiduptentangaku.blogspot.com  Twitter: @liesyeira
  3. Blog:http://itsmetira.blogspot.com  Twitter: 
  4. Blog:http://atinbiah.blogspot.com  Twitter: 
  5. Blog: http://misszberceloteh.blogspot.com Twitter: https://twitter.com/missz_Bceloteh
  6. Blog: http://biarkandakuberbicara.blogspot.com Twitter: @JajaSutera
  7. Blog:http://spmcandidate95.blogspot.com  Twitter: @pyqah95
  8. Blog:http://fatinhalid.blogspot.com  Twitter: 
  9. Blog: http://leenabestfriend.blogspot.com Twitter: @Leena_Hisham
  10. Blog: http://gadiz-coklat.blogspot.com Twitter: @MisZ_ch0coLate
  11. Blog: http://mulan-sahbanu.blogspot.com  Twitter: @Miss_SyahBaNu
  12. Blog:http://fatin115shahira.blogspot.com  Twitter: 
  13. Blog: http://lovealyamaisarah.blogspot.com  Twitter: @Alya_Maisarah1
  14. Blog: http://blueranger-theonlyone.blogspot.com Twitter: @erazfadli
  15. Blog: http://luahanhatisifiniey.blogspot.com Twitter: @Nurafiniizati
  16. Blog: http://ielai2aq.blogspot.com *anda punya link ta bole bukak sila bagi link yang betul
  17. Blog: http://mimbarhatiku.blogspot.com Twitter: 
  18. Blog: http://tiasecret.blogspot.com Twitter:  @OhTiaSecret
  19. Blog: http://madihahdaisy96.blogspot.com Twitter:  @Madihah_daisy
  20. Blog: http://ainpunyeceritalah.blogspot.com Twitter: @AinnnsssKJK
  21. Blog:  http://chocolatefeatvanilla.blogspot.com  Twitter:  @amysyahiera
  22. Blog: http://dreamsquerida.blogspot.com Twitter:  @norsahirutiara
  23. Blog:  http://sayamintakmaaf.blogspot.com  Twitter: 
p/s: psstttt --" jom blogwalking sama-sama Ieka ta sempat nak blogwalking ni hehehe :p


Apa Dah Jadi dgn Twitter ??????????

Ahhhhh rasa mcm nak menanges jee tengok twitter aku sekarang
tapi apa-apa pun Assalamualaikum
ishhh kenapa tak bole tukar twitcon ?
kenapa background belakang mcm nak tana jee ?
hmmphhhh tolongggg lahhh aku 
lepastu twitcon aku jadi telurrr yang malanggggg
ahhhhhhhh
tolongggggggggggg lahh aku
macam mana nak solving this problemmm ?



kalau ada hantar di ruangan komen di bawah yeeee 


tenkiu     

p/s: update belog harini mcm nak taknak :'(



Segmen Blog | follower + traffic UP

Assalamualaikum kerabat blogger sekalian :)
hey hey hey cepat lahh join segmen terbaru Ieka
cettt sempat lagi promo segmen sendiri
heyyy mari join segmen FirdausMohd



nak join click FirdausMohd okeee








Berbuka Puasa Untuk Terakhir

Assalamualaikum si cantik dan si kacak :)
heyyy apa khabar warga blogger sekalian ? harap sihat-sihat belaka yeayy 
nak mintak kerjasama korang jom join segmen terbaru Ieka 
sebenarnya Ieka baru balek daripada buka puasa di sekolah mcm biasa lah Ieka mesti nak mengeluh jee
haiihhhh awat aku sedih semcm ni ? *ambil tisu kesat airmata*
yelahhh mana tak aku mengeluh dahh laa tahun ni tahun akhir lepastu dahh taa dapat merasa daa benda-benda ni semua .. ksian kan ? kan best kalau tahun depan SPM heh *org kalau bole nak habes SPM cpt-2 haih...
berbuka puasa sambil membuat sembahyang hajat ahhh memang aku rugi sebab ta dapat turut serta :'(

dahh laa tamau sedih-sedih lagi 
apa kata korang layan gamba , penat-penat kot aku berposing maut hehehehe







aucakkkk saya berpakaian jubah berwarna kelabu i love greyy damn muchhh hahahaha :p

ehemmm dah nampakkan siapa yang terserlah disitu soo awak diam-2 sudahh okee hehehehe kbaooiiiii