Tips macam mana nak update blog dengan simple tapi awesome

Assalamualaikum 
salam ceria ^^
harini Ieka dapat one message daripada salah seorang peserta yang join segmen Ieka 
apa dia kata ?


haaa nampak taa ? Ieka da tempek besaw-2 tuu 
orang cakap kalau ada ilmu jangan sok-2 kedekut oke malam ini Ieka na share panduan berguna buat adik tercinta sorg ni haaa dan untuk panduan newbie .

1 . HATI MESTILAH IKHLAS 
     - Kenapa Ieka cakap kena ikhlas ? sebab kalau kita buat cerita tipu Ieka rasa orang yang membaca nak mendalam bacaan korang pun ta jadik tau ta silap hari bulan korang punya blog kena bungkus haa . Kalau kita ikhlas insyaallah cerita yang korang nak post tu akan menjadi menarik .

2 . ELAKKAN CERITA TIPU
     - Cerita tipu ? not good for health ! hahaha ingat ta pantun dua kerat "siakap senohong gelama ikan duri , bercakap bohong lama-lama mencuri" maksud ieka di situ ta payah lha buat cerita bohong nant tade siapa na baca . Orang cakap "life in not fairy tale sebab realitinya adalah sekarang" haa nampakkan so kita kena elakkan diri kita daripada menipu orang , orang tipu diri sendiri akan memakan diri sendiri yee :) .

3 . ELAKKAN BERCERITA TENTANG DIRI ORANG LAIN
    - Please lah Ieka mintak tolong sangat jangan babitkan orang lain dalam entry anda , nanti ada yang makan hati dengan kita pulakkan so elakkan diri anda bercakap mengenai orang lain . Maksud Ieka disitu contoh korang buat tajuk Kenapa kita pakai tudung ? lepastu korang selitkan nama orang lain haa memang padan lha kalau dia tana tgur korang kan . 

4 . JANGAN MENGGUNAKAN PERKATAAN "REEeeeMMPITZZZZ"
    -Alolololo omeynya perkataan , sila jangan menggunakan perkataan yee , tajuk daa best tapi entry hampeh daripada ada mood na membaca terus hilang . So elakkan yee :) 

5 . LONG FORM LEBIH BAIK
    - Sila menggunakan long form cara ini boleh memudahkan para membaca akan lebih bersemangat nak membaca yee :) tolong jangan biasakan diri anda menggunakan short form nanti anda akan  terbawak-2 dalam penulisan karang atau essay haaa . 

oke itu sahaja untuk panduan newbie kita hope korang take a noted sebab ni penting bagi sesuatu benda yang baru . 


3 orang komen :

Lily Puteh said...

haa , tersgt laa betul . sbb kadang2 , blog dah omey gila . tgk tulisan , lg omey . smpai terbelit lidah nak membaca -.-

Yumida said...

mmg terbukti awesome...bgs tips ni...telus...
sokong no. 3 tu..part sensitiviti

Nor Dila said...

yes, setuju sangat2,,,terima kasih ilmunya sis,,,sudi2 singgah n be my friends...tq ^_^